Home > Nieuws

Repair Café Rhenen 10 jaar.

Gepubliceerd op: 2024-02-14 11:09:30

Deze maand is het feest. Repair Café Rhenen bestaat 10 jaar!

Op 28 februari 2014 werd de eerste reparatiebijeenkomst officieel geopend door de wethouder en konden we de eerste bezoekers ontvangen. Tijdens de reparatiemiddag van 23 februari a.s. willen natuurlijk enige aandacht geven aan deze mijlpaal.

In het najaar van 2013 namen Sandra Snethorst en Maria van Os het initiatief om een Repair Café te starten in Rhenen. Ze zochten contact met de landelijke stichting, nu een internationale stichting ( www.repaircafe.org ) die dit jaar 15 jaar bestaat. Het draaiboek voor het starten van een lokaal Repair Café werd aangeschaft, een oproep voor vrijwilligers ging de deur uit. Al snel was er een clubje enthousiaste vrijwilligers beschikbaar. De gemeente Rhenen gaf ondersteuning en in de Westpoort was een ruimte beschikbaar.  Op 28 februari 2014 volgde de eerste reparatiemiddag.

Nu, februari 2024, is het daarom feest. Al tien jaar worden er maandelijkse reparatiemiddagen gehouden op de vierde vrijdag van de maand. Opnieuw in de Westpoort. Tussentijds waren er bijeenkomsten in het Huis van de Gemeente. Jaarlijks wordt er, voor zover mogelijk, in de Tollekamp een reparatiemiddag gehouden met speciale aandacht voor rollators.  Extra gereedschap en materialen om  veilig te werken konden worden  aangeschaft.

Tijdens de Coronaperiode vervielen veel van de gezellige bijeenkomsten. Wel werden ook toen reparaties uitgevoerd en was de Westpoort  een inlever- en ophaalpunt op afspraak. Na die periode konden we gelukkig weer bezoekers ontvangen en ook nieuwe vrijwilligers welkom heten! Om samen te proberen, onder het genot van een kopje koffie of thee, de kapotte spullen weer in orde te maken of advies te geven waar bezoekers verder mee kunnen om alsnog reparatie mogelijk te maken.  Gemiddeld zo’n 57% van de defecte spullen gaat direct weer gebruiksklaar mee naar huis tijdens de reparatiemiddagen.  Het motto voor alle Repair Café’s die er intussen wereldwijd zijn is dan ook nog steeds:  “Weggooien? Mooi niet!”

Graag tot ziens in het Repair Café Rhenen.  Elke vierde vrijdag van de maand geopend in de Westpoort, Veerweg 1, Rhenen. Met als extra verrassing tijdens  onze feestelijke reparatiemiddag van 23 februari a.s. , een taartje bij de thee of koffie.